Sınav Soruları, Testler, Çıkmış Sınav Soruları

11. sınıf kimya 11. sınıf kimya Gazlar testi ve çözümleri

11. sınıf kimya 11. sınıf kimya Gazlar testi ve çözümleri – İnteraktif Test

1) Gazların genel özellikleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Çözüm: Gazların belirli bir şekilleri veya belirli bir hacimleri yoktur. Bulundukları kabın şeklini ve hacmini alırlar. Bu nedenle 'Belirli bir hacimleri vardır' ifadesi yanlıştır. Gaz tanecikleri sürekli hareket halindedir, sıkıştırılabilirler ve kabın her yerine yayılırlar.

2) Aşağıdakilerden hangisi tüp içerisinde 'basınç altında sıvılaştırılmış' halde bulunan bir gaz karışımına örnek olarak verilebilir?

Çözüm: LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı), oda sıcaklığında ve düşük basınçta gaz halinde olan propan ve bütan gibi hidrokarbonların, tüplerde yüksek basınç altında sıvılaştırılarak depolanmasıyla elde edilen bir yakıttır. Diğer seçeneklerdeki maddeler genellikle gaz halinde depolanır veya doğal olarak gazdır.

3) Bir bisiklet lastiğine hava pompalanırken, lastiğin içerisindeki hava moleküllerinin hem sayısı artar hem de lastik şiştikçe içindeki basınç yükselir. Bu durum gazların hangi özelliği ile doğrudan ilişkilidir?

Çözüm: Gazların basıncı, gaz taneciklerinin bulundukları kabın çeperlerine birim zamanda yaptıkları çarpma sayısıyla ve bu çarpmaların şiddetiyle doğru orantılıdır. Hava pompalandığında molekül sayısı artar, bu da birim zamanda çeperlere çarpan molekül sayısını artırarak basıncın yükselmesine neden olur.

4) Yandaki şekilde içinde hava bulunan esnek bir balon, ağzı kapalı bir kabın içine konulmuştur. Kabın içindeki hava boşaltılmaya başlandığında balonun hacminin arttığı gözlemlenir. Bu deney aşağıdaki gaz özelliklerinden hangisini en iyi açıklar?

Çözüm: Kabın içindeki hava boşaltıldıkça, balonun dışındaki (kabın içindeki) basınç azalır. Balonun içindeki basınç sabit kalırken dış basınç azaldığı için, balonun içindeki gaz genişleyerek dış basınca eşitlenmeye çalışır ve hacmi artar. Bu durum, basınç farkının (ve dolayısıyla açık hava basıncının) gazların hacmi üzerindeki etkisini göstermektedir.

5) Sabit sıcaklık ve mol sayısında, bir miktar gazın hacmi azaltıldığında basıncı artar. Bu durum hangi gaz yasası ile açıklanır?

Çözüm: Boyle Yasası, sabit sıcaklık ve mol sayısında bir gazın hacmi ile basıncının ters orantılı olduğunu ifade eder (P₁V₁ = P₂V₂). Dolayısıyla hacim azaldığında basınç artar.

6) Gaz taneciklerinin bir kaptaki her noktaya homojen olarak yayılmasını sağlayan temel özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Çözüm: Gaz taneciklerinin difüzyon (yayılma) ve effüzyon (yayılma) yeteneklerinin temel nedeni, taneciklerinin sürekli, hızlı ve rastgele hareket etmeleridir. Bu hareketler sayesinde tanecikler, boşlukları doldurarak bulundukları ortama homojen şekilde dağılırlar.

7) Normal koşullar altında (N.K.A., 0°C ve 1 atm), 1 mol ideal gazın hacmi yaklaşık olarak kaç litredir?

Çözüm: Normal koşullar altında (0°C ve 1 atm basınç) 1 mol ideal gazın kapladığı hacim standart olarak 22.4 litredir. Bu değer, gaz hesaplamalarında sıkça kullanılan bir referans noktasıdır.

8) Belirli bir miktar ideal gazın hacmi (V), basıncı (P), sıcaklığı (T) ve mol sayısı (n) arasındaki ilişkiyi gösteren ideal gaz denklemi aşağıdakilerden hangisidir? (R: İdeal gaz sabiti)

Çözüm: İdeal gaz denklemi, gazların davranışını modelleyen temel bir denklemdir. Basınç (P), hacim (V), mol sayısı (n), ideal gaz sabiti (R) ve mutlak sıcaklık (T) arasındaki ilişkiyi PV=nRT formülüyle ifade eder.

9) İdeal gazların kinetik teorisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Çözüm: İdeal gazların kinetik teorisine göre, aynı sıcaklıkta bulunan farklı gaz taneciklerinin ortalama kinetik enerjileri aynıdır. Ancak ortalama hızları, taneciklerin kütleleriyle ters orantılıdır (daha hafif tanecikler daha hızlı hareket eder). Dolayısıyla, kütleleri farklı olan gazlar aynı sıcaklıkta aynı ortalama hıza sahip değildir.

10) Aynı kaptaki gaz karışımının toplam basıncı, karışımdaki her bir gazın kısmi basınçları toplamına eşittir. Bu prensip hangi bilim insanı tarafından ortaya konulmuştur?

Çözüm: Bu ifade, Dalton'un Kısmi Basınçlar Yasası olarak bilinir. John Dalton tarafından ortaya konulmuştur ve gaz karışımlarındaki her bir gazın kendi başına kabı dolduruyormuş gibi yaptığı basınca 'kısmi basınç' dendiğini, toplam basıncın ise bu kısmi basınçların toplamı olduğunu belirtir (P_toplam = P₁ + P₂ + ...).

11) Ağzı sıkıca kapalı cam bir şişe, deniz seviyesinden yüksek bir dağın zirvesine çıkarıldığında şişenin patlama riski artar. Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Çözüm: Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı azalır. Şişenin içindeki gazın basıncı başlangıçta deniz seviyesindeki dış basınca eşittir. Yükseklere çıkıldığında dış basınç azaldığı için, şişenin içindeki gazın dışarıya uyguladığı basınç, dış basınca göre daha yüksek hale gelir ve şişeyi patlatma riski yaratır.

12) Aynı sıcaklıkta bulunan SO₂ (kütlesi 64 g/mol) ve CH₄ (kütlesi 16 g/mol) gazlarından hangisi daha hızlı difüzyona uğrar ve hızları oranı yaklaşık olarak nedir?

Çözüm: Graham'ın Difüzyon Yasasına göre, gazların difüzyon hızları mol kütlelerinin karekökleriyle ters orantılıdır (V₁/V₂ = √(M₂/M₁)). CH₄'ün mol kütlesi (M_CH₄) = 16 g/mol SO₂'nin mol kütlesi (M_SO₂) = 64 g/mol V_CH₄ / V_SO₂ = √(M_SO₂ / M_CH₄) = √(64 / 16) = √4 = 2 Bu durumda, CH₄ gazı SO₂ gazından 2 kat daha hızlı difüzyona uğrar çünkü mol kütlesi daha küçüktür.

13) 27°C sıcaklıkta ve 2.46 atm basınç altında 4.1 L hacim kaplayan SO₃ gazı kaç mol'dür? (R = 0.082 L.atm/mol.K)

Çözüm: İdeal gaz denklemi PV = nRT kullanılarak hesaplama yapılır. P = 2.46 atm V = 4.1 L T = 27°C = 27 + 273 = 300 K (Mutlak sıcaklık Kelvin cinsinden olmalıdır) R = 0.082 L.atm/mol.K n = PV / RT n = (2.46 atm * 4.1 L) / (0.082 L.atm/mol.K * 300 K) n = 10.086 / 24.6 n = 0.41 mol ≈ 0.4 mol

14) Sabit mol sayısı ve sıcaklıkta bir gazın hacmi (V) ile basıncı (P) arasındaki ilişkiyi gösteren grafik aşağıdakilerden hangisi gibi olmalıdır?

Çözüm: Boyle Yasası'na göre, sabit sıcaklık ve mol sayısında gazın basıncı ile hacmi ters orantılıdır (P*V = sabit). Bu ilişki, bir P-V grafiğinde hiperbolik bir eğri olarak gösterilir; basınç arttıkça hacim azalır ve tam tersi.

15) Bir otomobilin lastiklerinin kış aylarında hava basıncının kontrol edilmesi ve gerektiğinde artırılması önerilir. Bu durum, soğuk havada gazların hangi özelliğinden kaynaklanır?

Çözüm: Gazların basıncı, sıcaklıkla doğru orantılıdır (Gay-Lussac Yasası). Kış aylarında hava sıcaklığı düştüğünde, lastiğin içindeki havanın sıcaklığı da düşer. Sabit hacimli bir kapta (lastik), sıcaklık düştüğünde gaz taneciklerinin kinetik enerjisi azalır, bu da çeperlere yaptıkları çarpma sayısını ve şiddetini azaltarak basıncın düşmesine neden olur. Bu nedenle lastik basıncının kontrol edilip ayarlanması gerekir.

16) Aşağıdaki deneyde, içine bir miktar hava hapsedilmiş bir pistonlu kap ısıtılıyor. Isıtma sonucunda pistonun yukarı doğru hareket ettiği gözlemleniyor. Bu deney, gazların hangi özelliği ile açıklanır?

Çözüm: Bu deney, Charles Yasası'nı (hacim-sıcaklık ilişkisi) göstermektedir. Sabit basınç altında (piston serbestçe hareket edebildiği için içerideki basınç dış basınca eşittir), bir gazın sıcaklığı arttıkça hacmi de artar. Isıtılan gazın moleküllerinin kinetik enerjisi artar ve daha fazla yer kaplamak için pistonu yukarı iter.

17) İdeal gazlardan beklenen davranıştan sapmaların temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Çözüm: İdeal gaz modeli, gaz taneciklerinin hacminin ihmal edilebilir olduğunu ve tanecikler arasında çekim/itme kuvveti olmadığını varsayar. Gerçek gazlar ise belirli bir hacme sahiptir ve aralarında zayıf da olsa çekim kuvvetleri bulunur. Özellikle düşük sıcaklık ve yüksek basınç gibi durumlarda bu faktörler ihmal edilemez hale gelir ve gerçek gazlar ideal davranıştan sapar. Bu nedenle gaz taneciklerinin öz hacimleri ve tanecikler arası çekim kuvvetleri ideal davranıştan sapmanın temel nedenleridir.

18) Sabit hacimli bir kapta 2 mol N₂ gazı ve 3 mol O₂ gazı bulunmaktadır. Toplam basınç 5 atm olduğuna göre, N₂ gazının kısmi basıncı kaç atm'dir?

Çözüm: Dalton'un Kısmi Basınçlar Yasası'na göre, bir gazın kısmi basıncı, o gazın mol kesri ile toplam basıncın çarpımına eşittir. Toplam mol sayısı (n_toplam) = 2 mol N₂ + 3 mol O₂ = 5 mol N₂ gazının mol kesri (X_N₂) = n_N₂ / n_toplam = 2 mol / 5 mol = 0.4 N₂ gazının kısmi basıncı (P_N₂) = X_N₂ * P_toplam = 0.4 * 5 atm = 2 atm

19) Bir mutfakta pişen yemeğin kokusunun kısa sürede evin diğer odalarına yayılması, gazların hangi özelliği ile açıklanır?

Çözüm: Difüzyon, gaz taneciklerinin kendiliğinden ve rastgele hareketleri sonucunda bir ortamda yüksek derişimli bölgeden düşük derişimli bölgeye doğru yayılarak homojen karışım oluşturması olayıdır. Yemeğin kokusunun yayılması, koku moleküllerinin havada difüzyona uğramasıyla gerçekleşir.

20) 0°C ve 1 atm koşullarında (N.K.A.) 5.6 litre CO₂ gazının kütlesi kaç gramdır? (C=12 g/mol, O=16 g/mol)

Çözüm: Öncelikle CO₂ gazının mol kütlesini hesaplayalım: Mol kütlesi (M_CO₂) = 1 * C + 2 * O = 1 * 12 + 2 * 16 = 12 + 32 = 44 g/mol Normal koşullar altında (N.K.A.), 1 mol ideal gaz 22.4 L hacim kaplar. 5.6 L CO₂ gazının mol sayısını (n) bulalım: n = Hacim / Molar Hacim = 5.6 L / 22.4 L/mol = 0.25 mol Şimdi CO₂ gazının kütlesini (m) bulalım: m = mol sayısı * mol kütlesi = 0.25 mol * 44 g/mol = 11 g
Skor: 0/0 (0%)

Gazlar

Gazlar konusunda kapsamlı bir anlatım aşağıdadır.

Paylaş:

WhatsApp
Facebook
Twitter

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar